Program

 

Tider

Mässan är öppen mellan 10-17

I utställningshallen (för mer information, se längre ned på sidan):
12.00. Matlagning inför publik: Lisette Merencianas experimenterar med
karibiska och latinamerikanska smaker.
12.00-14.00 samt 15.00-16.00. Åsa Strindlund, nutritionist, finns på
plats och svarar på dina frågor.
13.45. Are Syvertsen, en av skaparna till den prisbelönta "Smaken av
hund" presenterar sin film.
15.00. Matlagning inför publik: Pia Hall överraskar med något som frestar ögat.

Föredrag (för mer information om föredragen - se längre ned på sidan):
11.00. Vad är det där med... djurrätt? - Peter
13.00. Köttet och klimatet - Lisa Gålmark
14.00. Grön barnmat - Åsa Strindlund
15.00. Vegankokboken 10 år - Kristofer Åberg
16.00. Styrketräna på morötter? - Vegan Fitness Crew/Vegan Runners

Filmvisning (för mer information om filmerna - se längre ned på sidan):
10.00. Earthlings
12.00. Your mommy kills animals
14.00. Smaken av hund
16.00. Vegetarian cooking film

 

I utställningshallen under dagen

MATLAGNING INFÖR PUBLIK
Karibiska och latinamerikanska smaker
- Stjärnkocken Lisette Merencianas lagar mat med karibiska och latinamerikanska smaker inför publik! Kom och låt dig inspireras! Lisette är en prisbelönt holländsk skådespelerska som driver den nyöppnade restaurangen Veggivegg i Stockholm. Hon har arbetat i London och New York och framträtt på Channel 4 i "the Gordon Ramsay's cooking show". Lisette är vegan och har sin egen filosofi: "Food should be fresh, tasty, sexy, healthy and prepared with love".

Vegoparadiso - Pia Hall är journalisten som skrev den storsäljande kokboken Vegoparadiso - boken som förde den vegetariska vardagsmaten in på pocketshop. Där finns både inslag av rejäl husmanskost, thailändska och indiska smaker under rubrikerna Smått, Supersnabbt, Sydländskt, Smakrikt, Snällt, Svenskt, Snyggt, Såsigt, Smuligt och Smaskigt. Missa inte Pias inspirerande matlagning inför publik och ta chansen att skaffa dig ett exemplar av hennes bok!

Dietist på plats - Undrar du om du får i dig allt du behöver? Är du nyfiken på vitamin D? Hur mycket protein behöver man om man tränar? Åsa Strindlund är nutritionist, vegan och småbarnsmamma. Dessutom författare till boken "Grön barnmat". Hon finns på plats i mässhallen för att svara på dina frågor om mat och hälsa! Missa heller inte hennes föredrag om barn och vegansk kost!

Kung Markatta – en av Sveriges största grossister av ekologiska vegoprodukter. Kung Markatta har lett den våg av grön mat som vällt in över livsmedelshyllorna i Sverige. Säg tofu, sojagrädde, sojaost, majonnäs, alger, chips och bönor och du pratar om Kung Markatta

Goodstore – Stockholms nya vegovaruhus! Goodstore tar snabbt in de nya veganska glassarna, gör egna semlor och samlar det mesta du önskar i vegetarisk väg under sitt tak. Vann Djurens Rätts utmärkelse ”årets affär” 2006.

Hälsosport – företaget bakom produkterna Veggo, bjuder på buffé: thaiwok, tacos, bolognese... dessutom delar de med sig om ett par ord om sojabönans förträfflighet, både ur ett hälso- och smakperspektiv. Vann Djurens Rätts utmärkelse ”bästa vegoprodukt” 2006.

Café Mingus - det nyöppnade, mysiga cafét på Roslagsgatan bjuder på smakprov ur sitt sortiment. Små kakor, stora kakor, mjuka kakor, hårda kakor. Allt är hembakat och allt är veganskt.

Naturbageriet Sattva – bageriet med rent mjöl i påsen. Sattva har gjort sig kända för sina ekologiska bröd, piroger, morotskakor och stora kanelbullar. De bjuder på smakprov och tipsar om tekniker för att lyckas med degen.

Hermans – den internationellt erkända vegorestaurangen på Fjällgatan i Stockholm flyttar in i Fältöversten under dagen! Ta en kopp kaffe, avnjut en smoothie, ät en vegansk landgång eller prova deras buffétallrik!

Kondis – här kan du hitta veganska chokladaskar, bounty, vit choklad, bakelser och annat spännande! Skippa frukosten och kom hit!

Animal Protection Network
Den ideella organisation Animal Protection Network kämpar i vått som torrt för djurens i Asien och få ett stopp på djurplågeriet där. Just nu arbetar de med projekt i Filippinerna, Sydkorea, Thailand och Kina.

Aslan
Den grymma djurrättshopen Aslan kommer finnas på plats med djurrättsprodukter. De strävar också efter rättvisemärkning och ekologiska varor! Alla pengar som kommer in går till en djurrättsfond.

Blue Turtle
Blue Turtle är företaget som säljer läderfria, snygga och ekologiska skor i Sverige! Missa inte chansen att utrusta dig till sommaren och maila gärna om du har önskningar på modeller!

Daisy Hope
Eldsjälarna från Daisy Hope är på plats och informerar om sin verksamhet i Rumänien. De arbetar outtröttligt för att hjälpa gatuhundarna.

Djurens rätt
Sveriges äldsta djurrättsorganisation som fyller 125 år är givetvis på plats med smakprov och mycket vegoinformation.

Djurrätt.org
Sveriges största djurrättsdistro – här finns böcker, filmer, pins, tidningar, magneter, läppbalsam och mycket, mycket mer. Fyll plånboken och spara portokostnaden och shoppa loss ordentligt på Vegomässan! Fynda de senaste Vegokokböckerna hos Djurrätt.org.

Djurrättsalliansen
Gruppen bakom Vegomässan! Kom och kika på deras material och lyssna på föredraget om deras effektiva kampanjer och alla deras segrar!

Drinfo.se
The number one! Den absolut bästa nyhetsportalen för djurrättsaktivister och intresserade! Stora som små nyheter – alla ryms de på drinfo.

Djurhemmet Tigerharen
Djurhemmet som tar hand om alla djur, stora som små. Passa på att bli fadder åt ett djur eller varför inte titta på bilderna och höra historierna om djuren på djurhemmet Tigerharen just nu och adoptera ett eller flera djur?

Föreningen Försvara Elefanterna
Föreningen som sedan 1989 kämpat för att skydda världens elefanter och arbetat mot elfenbenshandeln, samtidigt som de sprider information om elefanter och deras ekologi.

Green n' Lean
Företaget som visat att snabbmat kan vara både god, ekologisk och vegetarisk. På deras restauranger kan man vanligtvis få sig en välgörande burgare på några minuter och på mässan bjuder de på smakprov ur sitt närproducerade sortiment.

Praktisk djuretik
Föreningen som sedan 2003 arbetat för ett samhälle där respekten för liv är den primära värdegrunden, som inte förtrycker djur och där solidaritet och rättvisa för allt liv råder. Medlemmarna formar gemensamt verksamheten och det kostar inget att vara medlem!

Scandi Candy
Godisföretaget med enbart
vegetabiliskt godis. Här hittar du djurfri lakrits och gelégodis - även röda bitar - som är smakar som godis ska: sött, salt och syrligt. Provsmaka och köp med en lördagspåse hem!

Seyhmus
En av Stockholms absolut bästa vegorestauranger där buffén bär spår av kurdisk mattradition. Seyhmus finns på plats på mässan för att bjuda på smakprov och prata grytor, gratänger och kryddor med den intresserade!

Vegania
Systrarna Nina och Linda Andersson har gjort den grymma kokboken "Vegania". Idag arbetar Nina som kock på den vegetariska restaurangen Hermans i Stockholm. Passa på att köpa denna inspirerande kokbok till mässpris!

Vegan Fitness Crew & Vegan Runners
Kom och träffa ett gäng idrottare som vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta animalier för att prestera bra. Få tips om träning och vegansk kost!

Vegankrubb & vänner
Bloggen Vegankrubb kommer självklart vara på plats och erbjuda lite godsaker så dyker du upp på mässan får du gärna komma förbi och snacka sojakorv eller marinader inför sommarens grillningar!

Veganvrak
Sara Rudenmo som står bakom den populära matbloggen veganvrak säljer sitt färska matfanzine och bjuder på kakor.

Veg Shop
Asiatisk, vegansk mat på postorder. Veg Shop finns på plats på mässan så att du kan pröva och köpa grytbitar av soja, friterad gluten, korvbitar och vegetarisk jerky utan fraktkostnader.

Vildåsnan
En kristen vegetarisk förening som vill uppmuntra kristna att äta vegetariskt, "som ett sätt att återspegla Guds kärlek till alla skapelsens varelser".

 

Föredrag och seminarium

STYRKETRÄNA PÅ MORÖTTER?
Kan man vara vegan och tävlingscyklist? Kan man styrketräna utan att äta kött? Vegan Fitness Crew reder ut det här med proteiner, kolhydrater och effektiv träning samt ger tips till den aktive.

KÖTTET OCH KLIMATET
FN:s jordbruksorgan FAO pekade nyligen ut världens djurhållning som ett större hot mot klimatet än transporter. Lisa Gålmark, författare och journalist, berättar varför och förklarar sambanden mellan kornas pruttar och varma vintrar, fredagsbiffen och skövlad regnskog och resonerar kring varför FAO:s rapport först bemöttes med nästan total tystnad.

VAD ÄR DET DÄR MED… DJURRÄTT?
Vad innebär djurrättsfilosofin egentligen? Eller filosofierna - för det finns väl fler? Peter från Malmö Djurrättsaktivister redogör för några av de tongivande tankegångarna inom den moderna djurrättsfilosofin och vad de leder till i praktiken.

VEGANKOKBOKEN 10 ÅR
För tio år sedan kom ett beigt litet häfte ut. Vegankokboken hette den och återfanns snart i alla veganers hem. Vem kunde ana hur många efterföljare den skulle ha tio år senare? Kristofer Åberg, häftets författare, berättar om vägen till det första häftet – och vad som följde därpå.

BARN OCH VEGAN
Kan man verkligen ge sitt barn enbart vegetabilisk mat? Vad händer på dagis? Stannar de inte i växten? Åsa Strindlund, nutritionist och författare till boken "Grön barnmat" berättar hur det ligger till.

Har du förslag på fler föredrag? Är det något särskilt tema du vill se belysas? Maila [email protected]


Filmvisning under dagen

Earthlings – en prisbelönt film om människans brist på respekt och beroende av de andra djuren. Unikt filmmaterial i en dokumentär som är sagd att vara både mäktig, informativ, kontroversiell och tankeväckande. Av Joaquin Phoenix, med specialskriven musik av Moby.

Your mommy kills animals – Det blir sverigepremiär för den nya dokumentären Your mommy kills animals. Filmen tar upp båda sidor av djurrättsdebatten, och riktar skarp kritik mot hur USA:s regering behandlar djurrättsaktivister. Mycket välgjord och inspirerande. "The bravest American film I've ever seen in my life." skrev en recensent.

Smaken av hund – Dokumentären Smaken av hund är en rabiat och humoristisk dokumentär som avfyrar en kraftig salva mot den norska livsmedelnsindustrin. Filmen skulle visas i Norska TV2 men de gjorde en helomvändning och valde att inte visa den.
Det här är "Michael Moore på norska".
Vinnare av Sølvboken på Roshd internasjonale filmfestival i Teheran i Iran.
En av skaparna till filmen, Are Syvertsen, kommer till Vegomässan och berättar om skapandet av filmen samt visar den. Ett måste att se!

Vegetarian Cooking – Matlagning på amerikanskt vis. Två kockar lär ut läckra recept som äggfri äggsallad, chocolate chip cookies och bönchili.

Fler filmer tillkommer! Tipsa gärna om du har sett någonting som bör visas! Maila [email protected]

sponsorer

Förbundet djurens rättHälsosportHermansKung Markatta